Ten Dries

Jaar oplevering
2025
Subsidie
VIPA klassiek

In Ten Dries voorzien we sinds 1956 infrastructuur voor wonen en onderwijs voor 1,5- tot 21-jarigen. Vele kinderen (vooral de kleinere) beschikken niet over een individuele kamer. Onze oudste leefgroepen op de eerste verdieping zijn intussen volledig uitgeleefd, voldoen niet meer aan de huidige normen en de zorgbehoefte van onze bewoners is toegenomen. We merken dat ons bestaand patrimonium destijds niet voldoende 'future proof' ontworpen werd. Pathmakers begeleidt ons in het komende bouwproject en daagt ons tegelijk uit om voor toekomstige projecten onze blik op infrastructuur te verruimen.

 

Infrastructuur

We bouwen 4 leefgroepen ('huizen') voor 40 à 50 jongeren (ca. 1700 m2 BVO), met uitbreidbaarheid in de toekomst met 2 extra leefgroepen, grootkeuken en een personeelsrefter.

Bouwkundige duurzaamheid

Er wordt onderzocht hoe het model uit dit project vertaalbaar kan zijn naar toekomstige projecten in de langetermijnvisie op de volledige site van Ten Dries, zodat programma's huisvesting-onderwijs-kantoren flexibeler ingewisseld kunnen worden.

Onze kamers zullen minstens per 2 combineerbaar zijn, zodat ze ook studio's kunnen worden.
De draaglijnen zijn beperkt tot gevels en een gangwand (betonskelet, ingevuld met niet-dragend metselwerk), waardoor de infrastructuur in de toekomst een ander programma (zoals onderwijs of kantoren) kan krijgen.

Op de site is een therapiebad (32°C) aanwezig. Er wordt onderzocht of de warmte uit het zwembadwater in de toekomst gebruikt kan worden voor verwarming van de woon- en/of onderwijsinfrastructuur.

Sociale duurzaamheid

Een centraal plein aan de nieuwe inkom verbindt de nieuwe en bestaande gebouwen van Ten Dries. Het is een ontmoetingsplek. Een 'marktplein'.

De kamers worden ontworpen voor een divers publiek. De infrastructuur zal eventueel ook inzetbaar zijn voor mensen met een fysieke of visuele/auditieve beperking, ASS, ... Zowel voor kinderen als volwassenen.

 

Bekijk ook onze andere projecten:

KBK Damiaan
Humival
Heldenhuis

 

Image
axonometrie Ten Dries
Image
perspectief Ten Dries
Image
inplantingsplan Ten Dries
Image
MFC Ten Dries - groepsactiviteit
Image
MFC Ten Dries - paardrijden in manege Dennenhof